Reaaliaineet

Reaaliaineet Hatanpään lukiossa

Hatanpään lukiossa opiskellaan reaaliaineina psykologiaa, terveystietoa, historiaa, yhteiskuntaoppia, filosofiaa, uskontoa ja elämänkatsomustietoa. Reaaliaineissa opiskellaan kaikille yhteisiä pakollisia kursseja sekä syventäviä ja koulukohtaisia soveltavia kursseja. Ylioppilastutkinnon reaaliaineiden kokeisiin voi valita itselle sopivan yhdistelmän eri reaaliaineita.

Reaaliaineiden kurssikuvaukset

Psykologian kursseilla on mahdollista pohtia useita nuoren omaan elämään liittyviä kysymyksiä. Kursseja on yhden pakollisen kurssin lisäksi neljä syventävää ja kolme Hatanpään lukion omaa koulukohtaista kurssia kuten ihmissuhdekurssi, johon kuuluu viikonloppuleiri.

Terveystiedossa on valtakunnallisten kolmen kurssien lisäksi mahdollista suorittaa ensiapukurssi, jossa käydään läpi ensiavun antoa erilaisissa sairaustilanteissa sekä harjoitellaan mm. sitomisia ja elvytystä. Lisäksi terveystiedossa on mahdollista suorittaa ylioppilaskokeeseen valmistava kertauskurssi.

Historiassa on pakollisten ja syventävien kurssien lisäksi monipuolinen valikoima koulukohtaisia kursseja kuten maailmanpolitiikan kurssi, joka valmistaa hyvin historian ylioppilaskokeeseen. Lisäksi tarjolla on Tampereen kaupunkihistorian kurssi, sekä historiaa kirjallisuudessa ja elokuvissa käsittelevä Faktaa vai fiktiota-kurssi. Historian kursseilla tehdään retkiä niin Tampereen omiin historiallisiin kohteisiin kuin muualle Suomeen. Historia on usein mukana koulun kansainvälisissä projekteissa.

Yhteiskuntaopissa tarjoamme kaikki valtakunnalliset syventävät kurssit. Koulukohtaisella soveltavalla Tehdään politiikkaa -kurssilla YH06 laajennetaan tuntemusta politiikan tekemisen muodoista alkaen henkilökohtaisista arkipäivän valinnoista ja päättyen vakiintuneisiin poliittisen vaikuttamisen väyliin. Ylioppilaskirjoituksiin valmentava kurssi YH07 on tietysti ehdoton etenkin niille opiskelijoille, jotka harkitsevat yhteiskuntaopin kirjoittamista ylioppilaskokeessa. Syventävillä kursseilla tehdään aina vierailuja ajankohtaisiin kohteisiin, muun muassa eduskuntaan, käräjäoikeuteen ja poliisilaitokselle. Myös koululle kutsutaan säännöllisesti vierailijoita.

Filosofiassa on mahdollista opiskella pakollisten kurssien lisäksi kaikki valtakunnalliset syventävät kurssit (Yhteiskuntafilosofia FI03 ja Tietoteoria FI04). Koulukohtaisella kurssilla FI05 kertaillaan aiempien kurssien sisältöjä ja valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin.

Uskonnossa on kaksi pakollista ja neljä valtakunnallista syventävää kurssia. Kurssit käsittelevät monipuolisesti uskontojen ilmenemistä sekä niiden vaikutuksia kulttuuriin ja yhteiskuntaan kehittäen näin opiskelijan valmiuksia toimia työelämässä ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä.

Elämänkatsomustieto koostuu Hatanpään lukiossa pakollisten kurssien lisäksi kahdesta syventävästä kurssista. Elämänkatsomustiedossa pohditaan esimerkiksi hyvää elämää, maailmankuvaa ja yhteisöllisyyttä.

Projektimatkalla Ateenassa