Sähköinen toimintaympäristö

Www.hatanpaanlukio.fi on lukion kotisivu. Se kannattaa tallentaa itselle aloitussivuksi tai kirjanmerkiksi selaimeen. Koulun pysyvän informaation lisäksi kotisivulla on linkit mm. Wilmaan, Moodleen ja Office365:een. Kotisivun opiskelijalle-osiossa on koottuna kaikki opiskeluun liittyvä tieto.

Omat laitteet koulun verkkoon, wilma-tunnus

Lukion oppitunneilla käytetään sähköisiä oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja, erikoisohjelmia, internetin aineistoa ja sosiaalisen median palveluja tiedonhankintaan ja työskentelyyn.

Opiskelijat käyttävät opiskelussa omia kannettavia tietokoneita eli läppäreitä. Laitteiden tuntityöskentelyyn liittymätön käyttö on oppitunneilla kiellettyä, sillä se häiritsee opiskeluun keskittymistä.

Millainen oman läppärin pitäisi olla? Katso Ylioppilastutkintolautakunnan ohje tietokoneen hankinnasta https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Yleiset/liite_2-ohje_kokelaan_tietokoneesta_2019.pdf Läppärissä on hyvä olla olla ethernet/atk-verkkokytkin ja kolme usb-porttia.

Lukioissa toimiva langattomia verkko on Roam.fi (voit käyttää myös Wireless Tampere – verkkoa).  Verkkoihin kirjaudutaan Wilma-tunnuksella muodossa: wilma.tunnus@edu.tampere.fi ja omalla salasanalla.

Sulje kuitenkin wlan-yhteys aina kun et tarvitse verkkoa, jotta se ei ylikuormitu. Muutenkin on suositeltavaa vähentää jatkuvaa altistusta 3/4G- ja wlan-verkon tuottamalle säteilylle. Jo pienikin lisäetäisyys laitteisiin vähentää altistusta. Pidä kännykkä mieluummin laukussa kuin taskussa. Muista että lukion langaton verkko on käytössäsi opiskelua varten. Musiikin ja vapaa-aikaan liittyvät videot voit ladata oman laitteesi 3/4G-yhteydellä.

Opiskelija saa opintojensa alussa käyttäjätunnuksen ja salasanan. Käyttäjätunnus on muotoa wilma.tunnus@edu.tampere.fi.

Wilma: wilma.tampere.fi

Kun käyttäjätunnuksella kirjaudutaan wilmaan, on käyttäjätunnus ainoastaan wilma.tunnus (perään ei lisätä @edu.tampere.fi). Lataa älypuhelimeesi helppo wilma-sovellus.

Wilma on opiskelijahallinto-ohjelman käyttöliittymä opiskelijoille ja huoltajille. Opiskelijan tulee kirjautua wilmaan päivittäin. Älypuhelimeen kannattaa lisätä wilma-pikakuvake. Kurssitarjotin, kurssiarvosanat, viestit, koulun tiedotteet ja opiskelijan poissaolot näkyvät Wilmassa. Huoltaja merkitsee Wilmaan tiedon opiskelijan poissaolon syystä. Erilaiset anomukset koululle (poissaolot, itsenäiset suoritukset jne. tehdään ja käsitellään wilmassa.

Huoltajille lähetetään omat tunnukset. Huoltajien Wilma-tunnukset sulkeutuvat, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Opiskelija voi antaa Wilman lomakkeella huoltajilleen luvan jatkaa Wilman käyttöä täysi-ikäisyyden jälkeenkin.

Kirjautuminen Moodleen ja Office 365:een eli Areenaan sekä lukion koneille

Opiskelija käyttää koulun töissä ensisijaisesti omaa läppäriään joka on mukana joka päivä.

Käytävillä ja mediateekissä olevia tietokoneita voi käyttää vapaasti, eikä niitä sammuteta käytön jälkeen. Koneille kirjaudutaan omalla wilmatunnuksella muodossa ad\wilma.tunnus (perään ei lisätä @edu.tampere.fi) ja wilman salasanalla.  Kenoviivan löydät yleensä näppäimistöstä plusmerkin vierestä ja saat sen painamalla Alt Gr ja +. Jokaiseen tunnukseen liittyy verkkolevytilaa, jonne tiedostot tallennetaan.

Jokaisen käytön jälkeen on kirjauduttava ulos koneelta, jotta tietokone on valmiina seuraavalle käyttäjälle.

Wilma-tunnuksella (wilma.tunnus@edu.tampere.fi) kirjaudutaan myös sähköisiin palveluihin: Moodle, Office365 sekä Toki-verkkokirjaston sähköiset aineistot. 

Tulostusohjeet ovat käytävien tietokonepöydillä. Opiskeluun liittymättömien tiedostojen (esim. omien valokuvien) tulostaminen koulun laitteilla ei ole sallittua. Turhaa tulostusta on kuitenkin vältettävä eikä väritulosteita pitäisi ottaa. Sähköisessä muodossa olevan työn voi jakaa opiskelijoiden ja opettajan nähtäväksi muulla tavalla.

Moodle: moodle.tampere.fi

Moodle on sähköinen oppimisympäristö, jota käytetään monilla kursseilla. Kirjaudu: wilma.tunnus@edu.tampere.fi + salasana. Lisäksi kursseille kirjautumiseen tarvitaan kurssikohtainen avain, jonka opiskelijat saavat kurssin opettajalta.

Office365: https://portal.office.com/home

Office365:n Opetuksen Areena -sivustoilla opettajat ja opiskelijat voivat jakaa materiaalia ja työskennellä yhdessä.

Henkilökohtaiset tiedostot tallennetaan omaan OneDriveen. OneDrive tarjoaa rajattomasti tallennustilaa. Kirjaudu: wilma.tunnus@edu.tampere.fi + salasana

Office365 tarjoaa opiskelijoille myös Outlook-sähköpostin. Osoite on wilma.tunnus@edu.tampere.fi.

Tampereen lukioiden opiskelijana voit ladata veloituksetta Office 365 ProPlus -paketin omalle tietokoneellesi. Office 365 ProPlus sisältää opinnoissa hyödyllisen ohjelmistopaketin, johon kuuluu mm. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ja Outlook. Officen voi ladata viidelle omalle laitteelle. Office 365 ProPlus -paketin lataaminen on helppoa:

Muut sähköiset palvelut ja ohjelmat

Opetuksen tärkeimmät sähköiset palvelut ovat käytettävissä nettiselaimella. Tampereen lukioiden opiskelijat voivat asentaa maksutta Microsoft Office -toimisto-ohjelmapaketin käyttämilleen laitteille (ks. ohjeet alla). Lisäksi suosittelemme maksuttomia avoimen lähdekoodin ohjelmia. Esimerkiksi LibreOffice-ohjelmisto on saatavilla ilmaiseksi ja on myös ylioppilaskokeessa käytetty ohjelma.

Ylioppilastutkintolautakunnan hyväksymät ohjelmat ylioppilaskirjoituksiin löytyvät ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta: https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/digitaalinen-ylioppilastutkinto/koejarjestelman-ohjelmat

Opettajilta saa tarkempia ohjeita maksullisten ohjelmien hankinnasta.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu tuottaa useita sähköisiä palveluja lukioille. Löydät ne osoitteesta https://startti.tredu.fi.

Toki-verkkokirjasto: toki.verkkokirjasto.fi

Toisen asteen verkkokirjaston sähköisiä aineistoja voi käyttää koulun koneilta, mutta myös etänä omalla koneella käyttämällä wilma-tunnusta. Etäkäyttölinkit on koottu e-aineistot-sivulle. Hyödynnä e-kirjoja, Helsingin Sanomien, Aamulehden, Iltalehden ja Kauppalehden arkistoja sekä mm. englannin, ranskan, venäjän, italian ja saksan sanakirjoja. Tokista löytyy myös hyviä linkkilistoja avoimiin verkkoaineistoihin.

Sivu päivitetty 10.6.2019