Sähköinen toimintaympäristö

Sähköinen toimintaympäristö

Omat laitteet koulun verkkoon

Lukion oppitunneilla käytetään sähköisiä oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja, erikoisohjelmia, internetin aineistoa ja sosiaalisen median palveluja tiedonhankintaan ja työskentelyyn.

Opiskelijat käyttävät opiskelussa omia kannettavia tietokoneita, tabletteja ja älypuhelimia. Laitetta pitää jaksaa kantaa kouluun, sillä pitää voida kirjoittaa pitkiäkin tekstejä ja sillä pitää päästä verkkoon. Laitteiden viihdekäyttö ja muu tuntityöskentelyyn liittymätön käyttö on kuitenkin kiellettyä, sillä se häiritsee opiskeluun keskittymistä.

Millainen oman laitteen pitäisi olla? Katso Tampereen lukioiden läppäriohjeesta: http://bit.ly/lappariohje

Lukiossa toimii langaton verkko Wireless Tampere, johon kirjaudutaan Wilma-tunnuksella muodossa: wilma.tunnus@edu.tampere.fi. Voit kirjautua samoilla tunnuksilla myös Langaton-WPA-verkkoon, jolloin verkko muistaa kirjautumisesi jatkuvasti, myös esim. toisessa lukiossa tai kirjastossa.

Sulje kuitenkin wlan-yhteys aina kun et tarvitse verkkoa, jotta se ei ylikuormitu. Muutenkin on suositeltavaa vähentää jatkuvaa altistusta 3/4G- ja wlan-verkon tuottamalle säteilylle. Jo pienikin lisäetäisyys laitteisiin vähentää altistusta. Pidä kännykkä mieluummin laukussa kuin taskussa. Muista että lukion langaton verkko on käytössäsi opiskelua varten. Musiikin ja vapaa-aikaan liittyvät videot voit ladata oman laitteesi 3/4G-yhteydellä.

Wilma-tunnuksella kirjaudutaan langattoman verkon lisäksi sähköisiin palveluihin: Startti, Wilma, Moodle, Office365 sekä Toki-verkkokirjaston sähköiset aineistot. Lue tarkemmin alta.

Kirjautuminen koulun koneille

Opiskelija käyttää koulun töissä ensisijaisesti omaa läppäriään joka on mukana joka päivä.

Käytävillä ja mediateekissä olevia tietokoneita voi käyttää vapaasti, eikä niitä sammuteta käytön jälkeen. Koneille kirjaudutaan omalla wilmatunnuksella muodossa ad\wilma.tunnus ja wilman salasanalla.  Jokaiseen tunnukseen liittyy verkkolevytilaa, jonne tiedostot tallennetaan. Jokaisen käytön jälkeen on kirjauduttava ulos koneelta, jotta tietokone on valmiina seuraavalle käyttäjälle.

Tulostusohjeet ovat käytävien tietokonepöydillä. Opiskeluun liittymättömien tiedostojen (esim. omien valokuvien) tulostaminen koulun laitteilla ei ole sallittua. Turhaa tulostusta on kuitenkin vältettävä eikä väritulosteita pitäisi ottaa. Sähköisessä muodossa olevan työn voi jakaa opiskelijoiden ja opettajan nähtäväksi muulla tavalla.

Sähköiset palvelut ja ohjelmat

Www.hatanpaanlukio.fi on lukion oma kotisivu. Se kannattaa tallentaa itselle aloitussivuksi tai kirjanmerkiksi selaimeen. Koulun pysyvän informaation lisäksi kotisivulla on linkit mm. Wilmaan, Moodleen ja Office365:een.

Lukion ensisijainen tiedotuskanava on Wilma. Wilmasta löytyvät lukujärjestykset sekä ajankohtaiset tiedotteet. Kursseilla käytetään Moodle-oppimisympäristöä. Office365-pilvipalvelussa on jokaiselle opiskelijalle rajattomasti tallennustilaa sekä sähköposti. Toki-verkkokirjaston kautta saat käyttöösi monipuolisesti sähköisiä aineistoja, mm. sanakirjoja ja lehtiarkistoja.

Opetuksen tärkeimmät sähköiset palvelut ovat käytettävissä nettiselaimella. Tampereen lukioiden opiskelijat voivat asentaa maksutta Microsoft Office -toimisto-ohjelmapaketin käyttämilleen laitteille (ks. ohjeet alla). Lisäksi suosittelemme maksuttomia avoimen lähdekoodin ohjelmia. Esimerkiksi LibreOffice-ohjelmisto on saatavilla ilmaiseksi ja on myös ylioppilaskokeessa käytetty ohjelma.

Ylioppilastutkintolautakunnan hyväksymät ohjelmat ylioppilaskirjoituksiin löytyvät Digabi-projektin sivuilta: https://digabi.fi/tekniikka/ohjelmistot/

Opettajilta saa tarkempia ohjeita maksullisten ohjelmien hankinnasta.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu tuottaa useita sähköisiä palveluja lukioille. Löydät ne osoitteesta https://startti.tredu.fi.

Wilma: wilma.tampere.fi

Wilma on opiskelijahallinto-ohjelman käyttöliittymä opiskelijoille ja huoltajille. Kurssitarjotin, kurssiarvosanat, opettajien pikaviestit, koulun tiedotteet ja opiskelijan poissaolot näkyvät Wilmassa. Huoltaja merkitsee Wilmaan tiedon opiskelijan poissaolon syystä. Myös opiskelija ja huoltaja voivat lähettää opettajille pikaviestejä Wilman kautta. Opiskelija saa wilma-tunnuksen ilmoittautuessaan lukioon. Huoltajille lähetetään omat tunnukset. Huoltajien Wilma-tunnukset sulkeutuvat, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Opiskelija voi antaa Wilman lomakkeella huoltajilleen luvan jatkaa Wilman käyttöä täysi-ikäisyyden jälkeenkin.

Moodle: moodle.tampere.fi

Moodle on sähköinen oppimisympäristö, jota käytetään monilla kursseilla. Kirjaudu: wilma.tunnus@edu.tampere.fi + Wilman salasana. Lisäksi kursseille kirjautumiseen tarvitaan kurssikohtainen avain, jonka opiskelijat saavat kurssin opettajalta.

Office365: https://portal.office.com/home

Office365:n Opetuksen Areena -sivustoilla opettajat ja opiskelijat voivat jakaa materiaalia ja työskennellä yhdessä.

Henkilökohtaiset tiedostot tallennetaan omaan OneDriveen. OneDrive tarjoaa rajattomasti tallennustilaa. Kirjaudu: wilma.tunnus@edu.tampere.fi + Wilman salasana

Office365 tarjoaa opiskelijoille myös Outlook-sähköpostin. Osoite on etunimi.sukunimi@edu.tampere.fi tai sukunimi.etunimi@edu.tampere.fi riippuen Wilma-tunnuksen muodosta.

Tampereen lukioiden opiskelijana voit ladata veloituksetta Office 365 ProPlus -paketin omalle tietokoneellesi. Office 365 ProPlus sisältää opinnoissa hyödyllisen ohjelmistopaketin, johon kuuluu mm. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ja Outlook. Officen voi ladata viidelle omalle laitteelle. Office 365 ProPlus -paketin lataaminen on helppoa:

  • Avaa kotikoneen selaimessa osoite: https://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx
  • Kirjaudu sisään: wilma.tunnus@edu.tampere.fi + wilman salasana
  • Klikkaa sivun alareunassa Asenna/Install -painiketta ja seuraa ohjeita

Toki-verkkokirjasto: toki.verkkokirjasto.fi

Toisen asteen verkkokirjaston sähköisiä aineistoja voi käyttää koulun koneilta, mutta myös etänä omalla koneella käyttämällä wilma-tunnusta. Etäkäyttölinkit on koottu e-aineistot-sivulle. Hyödynnä e-kirjoja, Helsingin Sanomien, Aamulehden, Iltalehden ja Kauppalehden arkistoja sekä mm. englannin, ranskan, venäjän, italian ja saksan sanakirjoja. Tokista löytyy myös hyviä linkkilistoja avoimiin verkkoaineistoihin.